Kläder för hundar

Om hundar behöver kläder eller ej råder det delade meningar om. Det man kan vara säker på är att hunden aldrig själv skulle ta på sig kläder om den kunde välja, utan det är alltid människan som bestämmer om den ska ha det eller inte. En del anser att det är djurplågeri, medan andra tycker att det ibland kan vara en absolut nödvändighet för hunden. Ibland är det för ägarens bekvämlighet som hunden får ett täcke på sig, till exempel om det regnar och ägaren inte vill att hundens ska blöta ned hemmet när den kommer in igen efter promenaden.

Kläder som håller hunden sval

Många väljer att ha kläder på sina hundar som fyller en funktion och i vissa fall kan få dem att må bättre. Till exempel har det blivit populärt med kylvästar, särskilt under sommarhalvåret då många hundar lider av värmen. En kylande väst sköljs först i kallt vatten innan den sätts på hunden, och håller sedan hunden sval. Detta kan underlätta för hundar som annars inte vill gå ut på grund av värmen eller som tycker att det är för varmt för att orka leka. Alla hundar är dock inte bekväma med att ha den här typen av väst på sig även om den är svalkande. Det gäller att vara observant på om hunden verkar vantrivas med att ha västen på sig och i så fall testa något annat. Även kylande scarfsar finns för hundar och kan även de ge en bra effekt när det är varmt.

Hundar som fryser

Alla hundar är inte anpassade för det svenska klimatet och för några av dem kan det vara rentav skadligt att gå ut utan ett värmande täcke på sig när det är minusgrader. En nakenhund, en chihuahua eller en annan typ av hund med kort päls kan bli rejält frusen och inte vilja gå ut alls om det är för kallt. För dem kan det ibland vara nödvändigt med både täcke och små skor för tassarna för att undvika köldkramp. Äldre hundar kan också vara mer frusna än yngre och mår bättre med ett värmande täcke på.

Utklädning för hundar

Kläder som passar på maskerader, som till exempel en Halloween-kostym, kan nog de flesta hålla med om att det inte är nödvändigt utan mer en kul grej för ägaren. Så länge hunden inte behöver ha på sig detta under en längre period brukar det dock inte vara några problem men man bör hålla koll på att hunden inte ser ut att bli plågad av kostymen.

Hundar som arbetar

För arbetande hundar som jakthundar krävs ibland lite extra utrustning. Täcken med reflexer på är nödvändigt för att hunden ska synas bra i skogen. I områden där det finns mycket vargar kan hunden behöva ha på sig en skyddande väst som står emot eventuella bett från varg.

corporate-x