Halsband eller sele

Inom hundvärlden är det här med huruvida man ska ha sele eller halsband på sin hund en riktig vattendelare. Vissa hävdar att ett halsband riskerar att skada hundens nacke och ge den strypkänslor, medan andra hävdar att en sele gör det obekvämt för hunden att röra sig. Många har starka åsikter och det kan vara svårt att vara objektiv och komma fram till vad som är det bästa för just ens egen hund. Här kan du läsa om lite olika fördelar och nackdelar med halsband respektive sele och bilda din egen uppfattning.

Fördelar med halsband

En av de största fördelarna med halsbandhund/artiklar/om-hund/halsband-eller-sele—vad-ska-man-valja/ är att det går snabbt och enkelt att sätta på dem på hunden. Vanligast är de halsband som man bara trär över hundens huvud, vilket passar bra när man har bråttom eller om hunden tycker att det är obehagligt att få en sele trädd över sig. En hund som har lärt sig att gå fint i koppel utan att dra riskerar inte att få några nackskador. Ifall man har en stor hund som är svår att kontrollera kan det vara en fördel att ha halsband då det ger mer kontroll i och med att hunden inte får samma kraft att dra.

Fördelar med sele

En fördel med sele är att den tillåter att hunden kan dra utan att fresta på halsen för mycket. Ingen belastning läggs på nacke och hals vilket gör att hunden inte riskerar att skada sig vid plötsliga ryck. Om man ofta är ute och vandrar kan det vara bra att få lite extra draghjälp från hunden på turen. Ett annat tips är att alltid ha med sig färdigmat, som till exempel Modifast, för att kunna fokusera på att njuta i lugn och ro av att vara ute i naturen med sin hund. Det är dock viktigt att man får selen ordentligt utprovad så att den verkligen passar på hunden och inte skaver någonstans.

Nackdelar med halsband

Hundens hals och nacke är väldigt känslig för ryck och om man väljer att ha halsband får man aldrig någonsin rycka i kopplet för att straffa hunden. Det kan leda till att hunden får whiplash-skador eller problem med luftstrupen.

Nackdelar med sele

Bara för att en sele är mer skonsam mot hunden betyder det inte att den ska gå och dra hela tiden, utan den behöver fortfarande lära sig att inte dra i kopplet. En del kan uppleva att det blir svårare att kontrollera hunden med en sele eftersom den får mer kraft att dra. Detta är dock en fråga om lydnad vilket gäller oavsett om hunden har sele eller halsband på sig. För både hundens och ägarens bästa är det viktigt att hunden redan som valp får lära sig att gå i koppel utan att dra.

corporate-x