Vad ge till en jakthund?

Många människor väljer att skaffa jakthund om deras hobby är att jaga. Och detta samarbeta kan man få ut mycket av. Men en hund som arbetar så hårt med kroppen under jaktsäsongerna, bör äta en allsidig kost för att bygga upp lagren och musklerna när den varit satt i aktivitet så pass länge. Under en vecka kan en jakthund vara ute tre gånger i veckan, hela dagar och då är det som bekant mycket noga med att ge den vad den behöver. Bra foder ger en arbetsvillig hund som bidrar till den bästa jaktlyckan.

Ett fullgott foder ger även en fast avföring i mindre kvantitet och detta är ett tydligt tecken på att hunden mår fysiskt bra.

En allsidig kost

En jakthund bör ha den perfekt sammansatta födan av protein som är

kroppens byggstenar, fett som bidrar till en klar hjärna och friska leder, kolhydrater som ger energi och en dos vitaminer och mineraler som bidrar till dess friskhet. Mineraler och spårämnen är även oumbärliga för skelettet.

Kolhydraterna är lite omdiskuterade och en del källor hänvisar till information där det inte är bra med för mycket kolhydrater. Men detta utgör som sagt basfödan och måste finnas till viss del i matskålen. För jakthunden är kolhydrater en viktig energikälla och det bästa att ge hunden då, brukar vara ris. Undvik mjölmat som pasta och bröd som bara blir till bukfyllnad.

Utfodring under hög – respektive lågsäsong

En jakthunds mat ser vanligtvis inte likadant ut under hög – respektive lågsäsong när jakten inte är igång. Visst tränar man fortfarande med hunden men inte på det intensiva sätt som pågår när det är jakt på allvar. Många jägare väljer då att utfodra sina hundar med ett högenergifoder när jakten börjar närma sig för att sedan gå ned till ett underhållningsfoder när jakten är slut. Även kvalitén på fodret under högsäsong bör vara högre då man vill att hunden ska mås så bra som möjligt och prestera till sitt yttersta.

Under högsäsongen kan man ge ett foder med 15 % fetthalt och 20 % protein, medans man går ned till 10 % fett och eventuellt ökar på proteinhalten något. Om det dessutom är kallt ute under jakten, måste man ha mer fett i fodret för att hundens kropp fortfarande ska hållas varm.

När ska man ge sin jakthund mat?

Utfodra din hund 3 ggr/dag under jakten, varav 1/3 ges på morgonen och resten på kvällen och seneftermiddagen. En mätt hund kan inte springa lika bra och blir slö.

corporate-x