Sele eller halsband – så ska du tänka!

Är du tveksam till om sele eller halsband är bäst för just dig och din hund? Idag är det många hundägare som testar sig fram för att se vad som passar bäst och vad som blir bekvämast för hunden. När det gäller katter är det t.ex. nästan uteslutande kattsele som gäller, men med hundar kan det vara betydligt svårare.

Även om en högkvalitativ kattsele är ett bra sätt för dig att promenera och motionera din katt så är den inte optimal för en hund. Till att börja med är hundar och katter inte byggda på samma sätt, där katter oftast behöver mindre selen som passar deras kroppsbyggnad. De är heller inte lika starka som hundar. Ska du köpa ett sele till din katt eller hund så börja med att säkerställa att det är framtaget för det husdjur du har.

Välj utifrån din hund

Det är inte ovanligt att det kan uppstå ganska vilda och engagerade diskussioner när hundägare ska prata om för- och nackdelar med halsband respektive sele. Oavsett vad andra tycker är det viktigt att utgå från vad man själv tycker är bäst och vad som passar just din hund. Det har egentligen ingen större betydelse vad du väljer, utan det viktigaste är att halsbandet eller selen är i rätt storlek, att den sitter bekvämt och att det känns rätt i din mage.

Det är inte halsbandet eller selen som kommer avgöra hur trevliga era promenader blir, utan er relation och kommunikation till varandra. Dock innebär det inte att viss utrustning lämpar sig bättre i vissa situationer.

Valpar, hundar som drar och små hundar

Både när det gäller valpar och små hundar är det bäst att satsa på sele. Koppel och halsband går naturligtvis bra, men kom ihåg att små hundar och valpar oftast har mycket känsligare nacke som kan ta skada om de drar och sliter i halsband med koppel. Även när det kommer till katter eller smådjur är sele det bästa alternativet, samt för hundar som drar väldigt mycket i kopplet.

Ett mycket vanligt missförstånd är att hundar som drar hårt i kopplet behöver ett så kallat stryphalsband, men det kan oftast förvärra hela situationen. När en hund som drar upplever att den är strypt kommer den inte att stanna upp och förstå att känslan släpper. Istället kommer den att dra mer – i försök att komma ifrån den obehagliga känslan.

I dessa fall kan ett sele vara betydligt bättre för att minska skador på hunden och samtidigt göra det svårare för hunden att dra.

corporate-x