Lär dig läsa hundens signaler

De allra flesta hundägare känner sin hund väldigt bra. Man vet vad hunden tycker om för hundgodis, vilket foder som hunden uppskattar och man vet om hunden föredrar att ha dragkamp eller springa efter en boll. Man vet med största sannolikhet även om hunden fördrar att bege sig ut på jakt med dig iklädd dina bästa jaktkläder eller om hunden hellre vill slappa på en skön gräsmatta.

Att känna sin hund är egentligen ingenting konstigt, men att läsa hundens signaler kan vara betydligt svårare. Vissa hundägare kan mena att de inte alls får någon som helst förvarning innan hunden sliter sig och springer ifrån eller innan hunden börjar att göra utfall mot en annan hund. Så är dock inte fallet. Hunden visar tydliga signaler innan saker och ting sker och det är upp till dig som hundägare att lära dig dessa.

En hund känner inte av samma typ av känslor som människor. Hunden kan inte känna skam, förakt eller t.ex. svartsjuka, men kan däremot känna sorg, glädje, ilska och oro precis som vi. Här nedan får du läsa vilka signaler som beskriver vilken sinnesstämning som din hund befinner sig i.

Glädje – Glädje hos en hund är troligtvis det som man kan känna igen enklast. Pannan på hunden är avslappnad och öronen likaså. Om hunden springer så flaxar de antagligen. Munnen är mjuk och hunden har vänliga, snälla ögon. Svansen visar tydligast om hunden är glad. Att vifta på svansen visar direkt om hunden är på bra humör. Viftar svansen så kraftfullt att hela bakpartiet rör sig fram och tillbaka så är din hund på topphumör!

Oro – Oro hos en hund kan vara svårare att uppfatta än glädje. En orolig hund har ofta stirrande, vidöppna ögon som ser sig omkring och hela ansiktsuttrycket kan vara en aning spänt. Även öronen kan visa om en hund känner sig orolig eller inte. Om din hund har hängande öron så brukar dessa nästan pressas närmare huvudet. Har hunden uppåtstående öron så lutar dessa sig lite mer bakåt. Hunden håller vanligtvis munnen stängd, men det är inte ovanligt att hunden gäspar eller slickar sig upprepande kring läpparna.

Ilska – Om du märker eller tror att din hund är arg eller ilsken så bör du vara lite extra försiktig. En hund som är arg brukar försöka ”blåsa upp sig” för att försöka se riktigt stor och hotfull ut. Ögonen är hårt fixerade och hunden avviker mycket sällan med blicken. Om hunden är mycket arg kan den resa ragg och dra öronen platt bakåt. Ett annat mycket vanligt tecken på att din hund är arg är om den rynkar på nosen och sedan visar sina tänder. Hunden kan även morra, men i vissa fall även vara knäpptyst.

OBS! En hund som är arg bör alltid lämnas ifred. Skrik inte på hunden, gör inga hastiga rörelser och reta inte upp hunden ännu mer.

corporate-x