Kan en hund äta vegetariskt?

Det har aldrig tidigare varit så trendigt att äta vegetarisk mat som det är nu och mycket forskning har gjorts på de positiva effekterna med att dra ned på sin köttkonsumtion. Men hur funkar det egentligen för hundar? Kan de överleva på en köttfri kost och är det etiskt riktigt att ge hunden en kost som den inte hade valt själv? I grund och botten är hunden allätare och kan äta nästan vad som helst (särskilt gott brukar det vara att få av husses och mattes mat oavsett vad det är). Vissa saker tål de dock inte och ska inte äta överhuvudtaget som choklad, nötter, vindruvor, salt och lök.

Vad kan hunden äta?

Till skillnad från katter, som är karnivorer med en ämnesomsättning som är anpassad för kött, kan hunden tillgodogöra sig protein även från andra källor. Det innebär att hunden är en så kallad omnivor. En människa som äter vegetarisk kost ersätter ofta proteinet med bönor i olika former, men detta funkar inte för hundar då deras magar har svårt att smälta bönor och linser. Sojapulver är ett bra protein för hundar samt olika sorters grönsaker. Man behöver inte laga maten själv bara för att hunden ska äta vegetariskt, utan det finns färdigt foder att köpa i de flesta djuraffärer. Lika enkelt som det är att anlita hjälp med flyttstädning i Strängnäs, lika lätt är det att hitta vegetarisk kost till hunden. Ett bra sätt att ge hunden godis och belöningar på är att ge den morotsslantar eller morötter som tuggben.

Vilka hundar ska inte äta vegetariskt?

En tik som är dräktig eller har diande valpar behöver mycket näring och ska därför inte sättas på en vegetarisk kost. Detta gäller också valparna så länge de fortfarande växer. Hundar som är aktiva och arbetar hårt, till exempel jakthundar, vallhundar och hundar som tävlar i någon sport behöver också mycket näring och bör inte äta enbart vegetarisk kost.

Varför vegetarisk kost?

Om du är intresserad av att ge din hund en vegetarisk kost, fundera först över varför du vill det. Kanske är du vegetarian själv och vill att hunden ska ha samma livsstil som du. I vissa fall kan hunden också behöva en vegetarisk kost på grund av hälsoskäl, till exempel på grund av att den är överviktig eller har problem med att smälta kött. Oavsett anledningen till att du vill att hunden ska äta vegetariskt, se till att alltid rådgöra med en veterinär innan för att kolla upp vad som passar bäst för just din hund. Det viktigaste är att hunden mår bra och inte drabbas av någon form av näringsbrist. Ett alternativ är att kolla upp om det finns jägare i närheten som erbjuder så kallad barf, vilket är överblivet slaktavfall som hundarna kan äta. Det går dessutom alltid att dra ned lite på köttet som hunden får och dryga ut kosten med grönsaker.

corporate-x