Se upp med insekter och bett!

Löss, fästingar, parasiter…! Alla dessa är varken trevliga för människan, icke desto mindre för hunden. Hundar är dock mindre försiktiga och förstår inte att ett getingbo inte är en välkomnande plast för en jycke. Det har hänt att hundar blivit så allvarligt bitna av getingar att de avlidit. Fästingar bör an avlägsna omedelbart och titta igenom din hund varje kväll under vår-och sommarmånaderna för att se om den fått objudna gäster. Dessa kan annars kila över på människor eller orsaka besvär för din hund och om man drabbas av tbe eller borrelia så kan man ligga ganska risigt till.

Löss och loppor är lättare att undvika, eftersom det finns medel att köpa på apoteket som man stryker på hundens nacke eller dylikt, som ska hålla loppor borta.

Vad göra vid huggormsbett?

Ett av de värsta farhågorna för en hundägare under sommaren, är alla huggormar som ligger och solar sig och som inte tvekar en sekund att bita till när det behövs. Ett huggormsbett kan i värsta fall leda till döden för en hund så var noga med var din vovve sätter tassarna och nosen. En olycka kommer sällan inte ensam och ibland kan hunden fortsätta att störa ormen efter bettet. Dock brukar det bli en läxa för hunden men det gäller att i ilfart bege sig till sjukhuset om hunden blivit biten.

Vissa förespråkar kortisol men inte sällan har detta fått negativa konsekvenser också. Det som vanligtvis sker är att svullnaden går ned och så även smärtan, men på studier har man givit vissa hundar placebo och påvisat att man inte fått erfara en större skillnad. På det viset kan man inte bevisa ett fullt stöd för kortisol, men man bör dock i alla fall alltid uppsöka veterinär om hunden skulle råkat ut för en orm.

corporate-x