Knölar och cancer

Både människor och djur kan drabbas av knölar lite varstans på huden eller i kroppen. Oftast rör det sig om ofarliga knölar men i värsta fall kan det faktiskt handla om cancer. En del raser som t.ex Berner sennen brukar ha benägenhet för att råka ut för denna otrevliga sjukdom.

Undersök din hund

Ta för vana att titta igenom din hund och känna efter om du upptäcker något utöver det vanliga. Viktigt är att alla knölar bör undersökas och inte lämnas vind för våg. Oftast drabbar cancer äldre hundar men även yngre individer kan råka illa ut. Idag har dock cancerbehandlingen, även för hundar, utvecklats markant och det är ofta som veterinärer faktiskt lyckas rädda liv om cancern upptäcks i tidigt stadium. utrustningen blir alltmer avancerad och tekniker förbättras allteftersom.

Alla knölar syns inte

En knöl kan i stort sett uppkomma varsomhelst i och på kroppen och det är inte alltid man själv kan se den med blotta ögat eller känna den med handen. Om din hund har blivit en av de olyckliga som har blivit uppsökt av cancerns onda avsikter, så kommer du att märka av trötthet, aptitlöshet eller andra avvikande beteenden. Se till att röntga hunden om något inte stämmer och gå på alla kontroller regelbundet.

corporate-x