Foder för olika åldrar

Om du ger din hund foder så kan det vara klokt att förse den med en variant som är avsedd just för den åldern den är i. Valpar bör ha ett valpfoder med exakt den mängd av proteiner, fett och kolhydrater samt vitaminer och mineraler som är viktigt för tillväxten, medans en äldre hund har andra krav.

Valpar och unga hundar

Unga hundar är mycket känsliga för brister i fodret och reagerar också negativt på foder av dålig kvalité. En valp behöver högenergifoder och mer vitaminer och mineraler än vuxna hundar så köp ett typiskt valpfoder från t.ex. Royal Canin, så får du det bästa.

Unghundar behöver en aning mindre energi men ska fortfarande äta mat för växande individer för att inte stanna upp och få rubbningar. Ett junior-foder av god kvalité är att rekommendera.

Äldre hundar

Precis som vi människor, behöver äldre individer mindre kalorier och mindre fett till skillnad från hårt arbetande hundar och valpar. Även aptiten kan avta en smula men detta innebär inte att man ska slarva med utfodringen bara för att hunden börjar komma till åren. Hundar som åldras kan som vanliga människor gå igenom fysiska förändringar och ämnesomsättningen saktar ned. Något du dock kan addera är ett lite tillskott av glukosamin och kondroitin för att förse skelettet med de ämnen som krävs för att inte utveckla höftledsproblem och andra bekymmer som påverkar rörligheten. Dock ska du annars vara restriktiv med kosttillskott och helst ge hunden allt den behöver via maten.

Känsliga hundar

Hundar är mycket lika oss människor och detta kommer även till allergier och överkänslighet. Våra fyrbenta vänner kan också dem, drabbas av överkänslighet och attacker om de får i sig fel mat. En del är intoleranta mot olika kolhydratskällor och därför bör man hålla uppsikt på hur ens hund klarar av viss föda. Titta extra noga på eventuella utslag, öronkliande, rinnande ögon och magbekymmer som man komma från allergier.

Ett första steg är att hålla sig borta från foder som innehåller vete eller soja och du kan också testa dig fram genom att ta bort vissa proteinkällor och ersätta dem med mer vilt. Om problemen kvarstår eller om hunden utvecklar intolerans även mot dem, så bör du uppsöka veterinär som får utföra en rad tester på hunden.

corporate-x