Att förstå sin hund

Hunden har följt människan i tusentals år och kommer sannolikt fortsätta med det. Och det till människans stora glädje som har svårt att motstå de fyrbenta krabaterna som har blivit våra bästa vänner. I och med att vargen har blivit tam och sedan bildat nya raser för att sedan bli den hund vi har idag, så har både hundar och människor lärt sig att förstå varandra bättre.

Från början trodde man inte hunden var så intelligent som den var utan i många fall använde man den främst för att jaga, vakta eller som sällskap vid medeltidens kungliga hov. Men med all forskning som bedrivs, så har man nu kommit underfund med att hundar är väldigt mänskliga och har känslor, empati och till och med ett välutvecklat ordförråd samt ett sjätte sinne som människan tyvärr har förlorat med tidens gång.

Man ska således aldrig underskatta en hund, eftersom det riskerar att stå oss dyrt både på det ena eller det andra sättet.

Hundar och ord

Hundar begriper en herrans massa ord och kan lära sig att tyda hela me

ningar. Först trodde man att det bara var tonfallet som betydde något men det stämmer inte. Även ord snappas upp av hundar som lär sig direkt vad en viss fras handlar om. Ju mer du pratar med din hund, desto mer lär den sig och till slut kan du ha rena “konversationerna” med den, utan att den svarar med ord förstås…

Dock finns det en rad tydliga signaler från hundens sida som är värda att läsa på om. En hund som känner något, brukar lägga huvudet på sned, vifta med svansen, krypa ihop eller lägga öronen bakåt. Ja det finns en hel rad med tecken och signaler som gör hunden till den kommunikatör den faktiskt är.

Hundar och kroppsspråk

Ett annat tydligt sätt att vårda sin relation med sin hund, är att alltid ge ifrån sig ett klart kroppsspråk som minskar missförstånd. Med en hund måste man vara strikt och bestämd samtidigt som man är vänlig och tålmodig. Att alltid visa samma mönster och kroppsspråk och inte ge vika för olika beteenden, gör att du som ägare får en gladare hund.

En hund testar dig

Som små barn, tycker även hunden om att tänja på gränserna för att se hur du reagerar. Vovvar är slugare än du tror och provar sig ofta fram för att få sin vilja igenom. Genom god uppfostran och typisk ledarstil med värme och kärlek bakom, kan du och din hund få den allra bästa relationen och bli vänner för livet. Ett av de bästa råden för att få bukt med din hund är att ta med den på olika kurser från den tiden den är valp.

corporate-x