Höftledsdysplasi

Även våra fyrbenta vänner kan bli dåliga ibland och faktum är att hundsjukdomar är vanligare än vad man vill erkänna. Veterinärer har fullt sjå med att hitta orsaker och bota eventuella åkommor innan de har gått för långt. Då hundar inte kan prata med oss, så kan det ibland vara svårt att veta när det är dags att åka till veterinären, så därför gäller det att vara uppmärksam på din hunds beteende. Här följer de vanligaste sjukdomarna hos hundar att hålla uppsikt över.

Höftledsproblem och knäledsproblem

Många hundraser kan drabbas av hälta och problem med leder. Retrieverraserna är mycket utsatta men även små raser som engelsk basset eller bulldog. Många raser får även artros i lederna och typiska exempel på det är om hunden verkar stel på morgonen, om den har svårt att sova eller om den helst inte vill gå på promenad längre. Hundar som är slappa i höfterna och kanske släpar benen bakom sig, måste direkt röntgas och få vård. Detta kallas för höftledsdysplasi men kan även drabba knäleder och armbågsleder och är en utvecklingsrubbning i skelettet. Hunden kan vara född med den eller utveckla den med åren. Det som sker är att lårbenets huvud inte stämmer överens med höftledsgropen samt att leden kan vara allmänt slapp.

Var noga med att inte gå för länge med hunden ute när den är valp, då unga hundar har lättare att drabbas snabbare. I värsta fall kan man få avliva en hund som har höftledsdysplasi, så var på din vakt! Man har utan större framgång försökt avla bort dessa bekymmer, men utan någon större succé, så tyvärr lider många hundar i det tysta av ont i lederna.

corporate-x