Bygg din egen hundgård

Att hundar behöver tillgång

till frisk luft är en självklarhet för många. Precis som människor behöver hunden få komma ut och röra på sig, nosa runt och röra sig i naturen. Det som dock skiljer oss människor från hundar, är att hundar även behöver komma ut för att kunna uträtta sina behov. Det krävs många promenader om dagen för att hunden ska må bra och få en bra livskvalitet, men hur gör man om man har svårigheter att hinna med detta?

Om man har haft turen att berikas med ett hem med en stor tomt eller äger mycket mark finns alla möjligheter i världen att ständigt ge hunden tillgång till frisk luft. Lösningen kommer i form av en hundgård och det bästa är att man kan bygga en sådan helt själv. Naturligtvis går det även bra att få hjälp med bygget, men i denna text berättar vi hur du går tillväga för att gö

ra jobbet själv, oavsett om du letar upp ditt eget byggmaterial eller om du köper en färdig hundgård som skruvas ihop.

1. Det absolut första som man behöver tänka på är var man ska placera hundgården. Bygg inte hundgården i skymundan eller t.ex. på baksidan av ett hus, eftersom hundar föredrar att få vara med och se vad som händer. Se dock till att hundgården inte är placerad för nära grannar om du har hundar som skäller mycket.

2. Naturligtvis kommer du även att behöva material till hundgården. Här rekommenderas byggstängsel för större hundar, medan ett bra fårnät eller viltnät kan passa mindre. Tyvärr håller fårnät och viltnät inte lika länge och står inte pall på samma sätt.

3. Satsa på ett så plant underlag som möjligt. Ju planare marken är, desto mindre markarbete kommer du att behöva utföra. Ett ojämnt underlag kan göra det mycket svårt att få ihop sektionerna av ställningen/nätet på ett tryggt och säkert sätt.

4. Kom ihåg att alla hundgårdar bör ha en upphöjd liggplats för hunden att vila på, samtidigt som den har möjlighet att se vad som händer runt omkring.

5. Att ha ett tak på hundgården är en smaksak med både för- och nackdelar. Fördelen är att hunden är skyddad från regn och rusk, medan nackdelen är att urin och avföring inte kommer kunna sköljas bort på samma sätt. Detta kan i sin tur skapa en mycket otrevlig lukt. Vill man ha en hundgård som till stor del sköter sig själv är det alltså bättre att undvika tak.

6. Placera gärna hundgården så en del vätter mot söder. Detta gör det möjligt för dig att sätta upp plankor eller skydd som gör att hunden själv kan välja om den vill ligga i solen eller i skuggan. Detta är speciellt viktigt om man väljer att inte ha tak.

corporate-x