Hundmat eller vanlig mat?

Vilken föda man med gott samvete kan ge till sin hund, är ibland inte så lätt att veta. Många läser på ordentligt innan man får hem sin fluffiga hårboll men ändå lyckas man inte förstå vilken mat som bör ges på grund av alla olikartade åsikter och studier. Det som bör tänkas på är vilken typ av hund det handlar om, vilken ras du har, hur rörlig den är, temperament etc.

Vanlig mat eller hundmat?

Hunden har levt jämsides med människan sedan urminnes tider och hundmaten är ett senare påfund. Från början fanns inget foder utan hundarna åt människans matrester eller tog del av samma byte som dem. Detta leder till att många människor föredrar att utfodra hunden med i stort sett samma föda som de själva och tycker att hundmat är trams. Vad är det då som faktiskt stämmer? Kan man ge hunden samma mat som en själv?

I många djuraffärer spärra försäljaren upp ögonen när man säger att man ger hunden lagad mat. Gud förbjude! Men faktum är att många hundägare ger sina vovvar samma mat och de är fortfarande friska och krya.

Visst kan man ge hunden av sin vanliga mat men man måste vara noga med att inte lägga upp farliga livsmedel i skålen som lök, starka kryddor, nötter, avocado eller jäst mat. När man frågar veterinärer om vilken mat som bör ges till hundar – hundmat eller lagad mat, så svarar de att det går bra med båda, huvudsakligen man är uppmärksam på skadliga livsmedel och råvaror. Det är dock också viktigt att ge speciellt valpar bra sammansatt kost som har en riklig mängd protein, grönsaker och kolhydrater så att den växer som den ska.

Du bör heller inte förse hunden med för fet mat som att steka pannkakor till den eller smussla ner våfflor i skålen. Fördelen med hundmat är att den har alla produkter och ämnen som hunden behöver i rätt proportioner och när man är lekman så kan det vara svårt att ge hunden den dagliga dos av allt den ska äta. En tjock hund mår absolut inte bra och är rena djurplågeriet.

Kombinera hundmat och lagad mat

En hund bör ha lite mer protein än kolhydrater, det är valpar som bör äta lite mer av den varan. Därför bör man undvika att ge hunden alltför mycket ris, pasta, potatis och bröd. Var observant på att vissa hundraser inte har någon mättnadskänsla, som labradorer. Dessa kan äta tills de storknar och man måste därför vara restriktiv med att ge den godbitar bara för att den tigger vid matbordet. Ju tidigare du lär hunden och ju mer konsekvent du är, desto friskare hund får du.

En utmärkt kombination är ett torrfoder och sedan komplettera det med vanlig mat.

corporate-x