Valpars näringsbehov

En valp måste ha särskilt lämplig utfodring, då de är i en växande fas i livet och ska bygga upp kroppen. Om din valp senare ska utbildas till en jakthund eller tjänstehund, bör den har det bästa av det bästa, för att senare i livet klara utmaningarna. De flesta valparna växer också i en rasande fart och behöver ett foder som anpassas efter deras kroppsbyggnad och utveckling.

Tillgodoser du valpens näringsbehov redan från första start, är det högst sannolikt att den växer upp till en hälsosam individ med en glädje inför livet. Valpar behöver betydligt mer energi i sitt foder då organismen kräver det för att växa. Den behöver även lättsmälta produkter, då en valps matsmältningssystem inte är färdigt ännu. Ju bättre födan kan smältas i tarmen på valpen, desto lättare kan hunden uppta de väsentliga ämnen som finns att tillgå i fodret och bygga upp ett bättre immunförsvar. Tänk även på att valpens tänder växer så den gillar att tugga på allt och lite till…

Valpfoder

Det brukar finnas fodermärken som är avsedda just för valpar och unga hundar och även för olika raser då större raser kräver mer tid innan de blir fullvuxna. Valpfoder är därmed ett bra tips att ha i åtanke när man handlar hundmat åt den lilla busiga valpen. Man bör inte ersätta eller tillägga kosttillskott till valpar då detta kan rubba utvecklingen och tillväxten. Det bör vara en jämn sammansatt kost som både innehåller proteiner och kolhydrater samt grönsaker.

De 8 första månaderna i livet är allra viktigast

De första 8 månaderna är särskilt viktiga för tillväxten och då ska hunden äta valpfoder, men efter det är den fortfarande normalt inte fullvuxen, då kan man övergå till junior-foder eller unghundsfoder.

corporate-x