Aggressiva beteenden

Ett problem som många hundägare tampas med, är att deras hund är aggressiv och uppvisar ilsket beteende. Detta är mycket känsligt, eftersom det är du som ägare som är ansvarig för om hunden biter eller attackerar någon. Samtidigt är det inte så lätt om man har en hund som inte är pålitlig när man är ute och går. I vissa fall är det faktiskt inte ägarens fel, man kanske har adopterat en hund som har lidit tidigare och är rädd för något som man inte kan definiera eller fastställa.

Men en hundägare som har haft hunden sedan den var valp, är ansvarig för hur hunden beter sig då det då för det mesta, förekommer brister på kunskap om hunden eller rasen. Den kanske inte får sina behov tillfredsställda eller utlopp för all den energi som behövs. Resultatet kan leda till en bitande, nafsande hund som har ordet ”frustration” i bakhuvudet för jämnan.

Detta kan du göra


Om du kämpar med en aggressiv hund utan att veta vad som är fel, kan du vända dig till en hundexpert eller en hundpsykolog. Det är också bra att läsa på så mycket som möjligt om den ras du skaffar, redan innan du köper en valp så att smärre missförstånd undviks. Om din hund till råga på allt, skulle morra, skälla och bita så är det förmodligen dags att gå på hundkurs, vilket man i alla fall bör göra från allra första stund.

För att komma till de fridfulla promenaderna i skogen utan att behöva ta med både plåster, munkorg och pepparspray, så gäller det att ta kommandot och visa vem som är herre på täppan, dvs du. En tumregel är att undvika svåra raser och hybrider som uppvisar många negativa egenskaper som vakt, vallning och dominans. Ju fler av dessa egenskaper en ras besitter, desto mer benägen blir den att försvara sitt revir.

Ett tips är att alltid vara konsekvent och inte ändra ditt beteende. Om du vänjer valpen vid att få göra på ett speciellt sätt från början, kommer den inte att begripa varför den inte får göra så senare. Ena gången får den hälsa på andra hundar och i nästa stund är det olovlig mark. Välj istället några lekkompisar för hunden som den alltid träffar och undvik alla andra hundar på vägarna.