Deprimerade hundar

En deppig hund är verkligen föga upplyftande, både för hunden själv och för ägaren som ibland kan känna sig allmänt maktlös i kampen om att bota sin stackars vovve. Depression hos hundar måste åtgärdas tämligen fort, om man avvaktar för länge kan tillståndet förvärras och hunden bli ett ”paket” som bara ligger i soffan och stirrar blint framför sig hela dagarna. Om man inte gör något kan man bittert få erfara resultatet som ibland inte ens kan lösas.

Typiska tecken på depression

Det svåra med att upptäcka en depression hos hundar är att det ibland inte finns något direkt att sätta fingret på. Inte förrän man ser sin hund glida längre och längre ned i svackan och vägra äta, gå ut eller leka överhuvudtaget. Dock brukar man se om hunden avviker i beteende, som att bli allt lugnare och likgiltig inför tidigare glädjerika stunder.

Hur utlöses den?

En depression hos en hund kan utlösas av flera olika faktorer. Det kan inträffa när hunden är understimulerad och inte får den mentala träningen som krävs. Det kan också vara vanligt om en kär familjemedlem avlider och hunden känner saknad. Detta yttrar sig ofta att hunden ligger vid dörren och väntar förgäves på en människa som aldrig mer kommer att återvända.

Samma sak kan inträffa om man lever i ett förhållande och gemensamt äger en hund. Om förhållandet mot förmodan sedan skulle ta slut och en av parterna flyttar (vilket brukar vara det vanliga), så kan hunden bli orolig och rastlös då den känner stor saknad och sorg. En hund behöver rutiner och sin ”flock” omkring sig, annars är det lätt att det går illa. Det bästa är att ha gemensam vårdnad om hunden tills den lär sig de nya rutinerna.